Vi respekterar din integritet 

Göteborg-Mölndal Seniornet (GMSeniorNet) skyddar dina personuppgifter och arbetar aktivt för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt på vår webbplats. Vi använder cookies för att skydda dina data, samt för att anpassa tjänster som kursbokning, mötesanmälan mm.

Sök - GMS-FORUM
Sök - Frågor & Svar
Sök - Föreningsmöten
Sök - Artiklar/Nyheter
Sök - Taggar

November 2018

Märkestrogen

När jag träffar vänner, grannar och medlemmar, och diskussionen leder oss in i vår värld av datorer, mobiltelefoner och surfplattor, blir jag förvånad över hur märkestrogna folk i allmänhet är. Speciellt våra mobila enheter har mer blivit en statuspryl än de funktioner de är avsedda för. Nämligen att tillgodose vårt behov av kommunikation och förströelse!

Det verkar som om vi har tappat förmågan till kritisk granskning av hela det utbud av varor och tjänster som erbjuds oss konsumenter. Åtminstone när det gäller våra mobila enheter.

Likaväl som vi skall vara vaksamma och källkritiska i nyhetsflödet. Lika kritiskt skall vi granska, utifrån vårt egna behov, vilken smart mobil eller dator som passar oss bäst.

”Overkill”
En vanlig smart mobiltelefon typ iPhone har 35 inbyggda appar. Varje app har minst 10 funktioner. Och ännu fler möjligheter till inställningar. Vilket innebär över 500 olika funktioner/inställningar. De flesta användare i min umgängeskrets använder sig av fyra-fem appar med cirka 20 till 30 olika funktioner. Några exempel, förutom att ringa, kan vara. SMS, kalender, e-post, bankärenden, nyhetsbevakning, väder, foto och spel av olika genes, samt möjligen några fler funktioner/appar, utifrån egna intressen. Vilket innebär att vi nyttjar ungefär 5 procentenheter av funktionerna vi betalar för.

Vem känner till att använda hörlurarna som fjärrkontroll till kameran. Håll i handen och ställ telefonen en bit ifrån. Tryck sedan på höj/sänk volym-knappen. Bilden tagen. Troligen en funktion som ingen eller få känner till.

Kurs och teman till våra månadsmöten
I denna enorma uppsjö av fabrikat, tjänster, appar och funktioner. Hur skall kursinnehåll och teman på våra månadsmöten formas så att det tillfredsställer alla våra medlemmar. Inte helt enkelt! Tur att vi har duktiga och lyhörda handledare i vår förening som har hyfsad koll på medlemmarnas behov och önskemål.

En sak har jag i alla fall lärt mig! Det gäller att ta reda på vad min samtalspartner har för märke på mobilen innan jag ens vågar andas någon form av kritik mot ett visst fabrikat eller mjukvara/app.

På gång
Den 21 november är det handledarna planeringsdag. Dags att planera nästa termins kursprogram. Årets sista månadsmöte blir på tisdag den 27 november. Dagens tema blir: Expertpanelen svarar. Föreningen bjuder på lussekatter, pepparkakor och kaffe. Hoppas på riktigt knepiga frågor och kloka svar från våra experter. Inbjudan kommer i god tid innan mötet.

I början av november 2018

Thomas Bengtsson
Ordförande


Copyright © 2004 - 2019 GMSeniorNet. All Rights Reserved.

Göteborg-Mölndal Seniornet
Stockholmsgatan 16A
416 70  Göteborg
Org.nr. 802419-4774