Vi respekterar din integritet 

Göteborg-Mölndal Seniornet (GMSeniorNet) skyddar dina personuppgifter och arbetar aktivt för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt på vår webbplats. Vi använder cookies för att skydda dina data, samt för att anpassa tjänster som kursbokning, mötesanmälan mm.

Sök - GMS-FORUM
Sök - Frågor & Svar
Sök - Föreningsmöten
Sök - Artiklar/Nyheter
Sök - Taggar

Månadsmötet den 30 oktober

Årets näst sista månadsmöte samlade 65 medlemmar. En av programpunkterna var släktforskning. Ett ämne som har blivit allt mer populärt. Kanske inte så konstigt! Riksarkivet är sedan en tid tillgängligt för allmänheten. Verktygen att bygga upp en trädstruktur har blivit avsevärt mycket bättre. Och enklare!

Vår ordförande Thomas Bengtsson hälsade oss välkomna. Meddelade att vår förening har inlett ett samarbete med Nationalencyklopedin (NE). I och med detta premierar NE, de handledare som har ett kursansvar, med ett årsabonnemang. Naturligtvis är vi tacksamma för att vår förenings samhällsnytta uppmärksammas.

Som första punkt på agendan stod ”inskanning av albumbilder”. Bilder som senare skulle användas i släktträdet.

Numera är det enkelt, och går fort, att skanna in albumbilder. Med vanlig smart mobil, plus ett par applikationer installerade, samt ett e-postkonto typ gmail är allt som behövs. Allt kostnadsfritt. Förutom mobiltelefonen förstås. Man blir överraskad över det enkla tillvägagångssättet, och hur bara bildkvaliteten blir. Appen Google Scan beskär bilderna på ett hyfsat korrekt sätt.

Efter kaffe och delikatessfralla var det dags att ta itu med själva släktforskningen. Det finns flera olika system att välja på. I den här visningen användes Ancestry. I Ancestry finns runt 90 miljoner släktträd. I denna enorma databas jämförs dina släktingar med andras släktträd. På detta sätt med tips går det förhållandevis snabbt att komma igång med det egna trädet. Ett årsabonnemang med Ancestry kostar strax under SEK 2000.- det går även att nyttja Ancestry utan abonnemang. Det blir förstås utan tips och möjligheter att nå alla de diabaser som är anknutna till Ancestry.

Thomas nyttjade inskannade bilder i några av profilerna i trädet.

Självklart finns Ancestry-appar för både mobiler och surfplattor. Däremot har webbläsaren Safari från Apple några begränsningar. Google Chome eller Microsoft Edge rekommenderas.

Några bra baskunskaper inför bildskanning och släktforskning

  • Hantera webbläsare typ Microsoft Edge eller Google Chrome. Speciellt flikar och "Hämta sidan igen". 
  • Filer och mappar - Ladda ner från Google Foto till datorn. Man måste veta var man har sina bilder
  • Ladda ner och installera appar i mobila enheter

Ta gärna del av flera instruktionsvideor klicka här >> som finns på vår hemsida (utan spaning ingen aning).

Presentation som visades i samband med mötet klicka här >>. Öppnas som ny flik i din webbläsare!

 

*OBS! Ett Ancestryabonnemang via AppStor (Apple) blir mer än dubbelt så dyrt. Ta abonnemanget direkt från Ancestrys svenska hemsida. www.ancestry.se


Copyright © 2004 - 2019 GMSeniorNet. All Rights Reserved.

Göteborg-Mölndal Seniornet
Stockholmsgatan 16A
416 70  Göteborg
Org.nr. 802419-4774