Vi respekterar din integritet 

Göteborg-Mölndal Seniornet (GMSeniorNet) skyddar dina personuppgifter och arbetar aktivt för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt på vår webbplats. Vi använder cookies för att skydda dina data, samt för att anpassa tjänster som kursbokning, mötesanmälan mm.

Sök - GMS-FORUM
Sök - Frågor & Svar
Sök - Föreningsmöten
Sök - Artiklar/Nyheter
Sök - Taggar

Mötesreferat

Månadsmötet - april 2018

63 anmälda medlemmar och gäster hade samlats denna aprildag för att ta del av dagens program. Föreningens ordförande Thomas Bengtsson hälsade oss välkomna och meddelade en programändring. I Stället för programpunkten Analog-Digital blev det information om det nya bildformatet HEIC.

HEIC (High Efficiency Image File Format) är ett bildformat som är utvecklat av MPEG (Moving Picture Experts Group). Gruppen består av representanter från både den akademiska världen och industrin och ansvarar för utvecklingen av ljud- och bildkodning.

Apple har tagit till sig HEIC. Bilder tagna med de senaste modellerna av iPhone använder sig av just HEIC i stället för det nästan 30 år gamla bildformatet JPG.

Bildfiler i HEIC har betydligt fler färger/färgnyanser än JPG. Inte nog med det! En HEIC-fil är betydligt mindre än motsvarande bild i JPG.

Innan nästa programpunkt, före fikapausen vi ett kort referat från styrelsemötet tidigare på morgonen. Styrelsen har beslutat införa Swish som betalningsmetod för kurser och månadsmöten. Genom handuppräckning uppskattar vi att åtminstone tre fjärdedelar av föreningens medlemmar använder just Swish. Swish skall finnas på plats redan inför majmötet.

Ett enklare och medlemskort finns för oss medlemmar att laddar ner och skriva ut.

Under de kommande 20 minuterna gick Thomas, utifrån egna erfarenheter, igenom lite om appar. Vad vi skall tänka på innan vi laddar ner, eller köper en app.

Presentationen som användes var gjort i Google Presentation. Google Presentation är gratis för alla som har ett gmail e-postkonto. Presentationen finns att ladda ner i pdf-format i slutet av detta dokument.

Efter fikat tog Kristian Matic från Mölndals stads IT-sektion över. Under programpunkten Internet och säkerhet gick Kristian systematiskt och pedagogiskt igenom allt från säkerhet med BankID till fishing och annat elände vi kan råka ut för om vi inte är försiktiga. Till exempel att alltid kolla vem som är avsändare av ett mail med en klickbar länk. Kristian visade oss några tydliga exempel.

Frågorna var många och tiden knapp. Föreningens mötesanvarig, Christer Björstad, bokade på stående fot upp Kristian även till vårt möte den 29 maj

Bilagor:
Ladda ner den här filen (Bildformat och appar.pdf)Bildformat och appar.pdf[Från månadsmötet den 24 april 2018]3274 kB216 Nedladdningar2018-04-25 21:20

Copyright © 2004 - 2019 GMSeniorNet. All Rights Reserved.

Göteborg-Mölndal Seniornet
Stockholmsgatan 16A
416 70  Göteborg
Org.nr. 802419-4774